Sunday, December 5, 2010

PENJELASAN ISU AIR DI SELANGOR


Demo yang turut melibatkan penuntut UNISEL, Gerakan Mahasiswa Islam selain pengikut PR. KLIK untuk tahu penipuan jumlah peserta KLIK dan KLIK melalui Malaysia Kini/Selangor Kini/HarakahDaily.


Kesesakan Trafik Kronik Dari Seluruh Lebuhraya ke KL merosakkan program Hari Ahad warga KL.

Brosur ini antara yang dijelaskan dibawah.

Hari ini 5 Dis 2010, satu demonstrasi haram yang menggunakan Masjid Negara sebagai base untuk memprotes kenaikan harga air dengan perhimpunan, dan perarakan yang tidak mendapat permit. Isu sebenar yang rakyat Selangor wajib tahu. Apa perkaitannya dengan air percuma 20 m3 (rm11.40) yang masih tidak dinikmati oleh penduduk rumah flat dan apartment yang bermeter pukal. (Berjanji hendaklah ditepati, kecoh satu Malaysia RM11, kerajaan BN menyumbang RM11 SEHARI kepada pelajar sekolah asrama pun tak kecoh macam ni).

Apapun kembali kepada soal asal, saya harap kerajaan negeri dapat menyelesaikan dengan yg terbaik dan tidak mencuci tangan yg kini terpaksa membayar hampir 11 juta sebulan atau 140 juta setahun melalui KDEB, kemudian MB Incorporated dan setelah tidak mampu ditanggung , terpaksa dibayar oleh kerajaan negeri dalam erti kata lain wang rakyat juga untuk rm11.40 itu. atas manifesto yg bercanggah dengan Akta Industi Air 2006 dengan menyalahkan pihak lain.Di pihak Syabas,s y kena akui perkhidmatanya air lebih baik berbanding sesetngah negeri seperti Kelantan. Boleh rujuk brosur diatas yg diedar dan penjelasan di bawah;

1. Mengikut perjanjian penswastaan antara Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri dan Syabas yang dirangka oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri pada 2005, tarif air dijangka akan naik sebanyak 37% pada 2009, 25% pada 2012, 20% pada 2015, 10% pada 2018 dan 5% pada 2021.

2. Penjelasan Syabas.Perjanjian yang membabitkan kenaikan seperti ini perlu bagi membolehkan Syabas mendapatkan dana sama ada melalui bon atau pinjaman bagi membiayai proses penggantian paip air lama sepanjang 6000 KM dan membabitkan kos sebanyak RM 2 bilion. Namun, ia hy sempat disiapkan 800km, atas arahan kerajaan negeri ketika ini atas sebab 'penstrukturan semula untuk pengambilalihan'

3.
Dalam brosur tersebut atau lebih jelas 2005, Syabas melanggar syarat konsesi dengan membeli paip dari Indonesia dan memberi tender secara runding terus. Ini terbukti dalam laporan Audit Negara 2009. Atas asas ini sahaja Syabas TIDAK LAYAK meminta kenaikan tarif air sebanyak 37% yang sepatutnya berlaku pada 2009.

4. Sebarang kenaikan tarif air perlu dipersetujui oleh Panel Penentuan Tarif Air yang membabitkan wakil Kerajaan Negeri, Persekutuan dan Syabas. Jadi lebih baik Kerajaan Negeri selaku bos SYABAS menyelesaikannya dengan cara yang terbaik ber...banding demonstrasi jalanan ini kerana walau apa tuntutan dan dakwaan Syabas, tidak mungkin akan berlaku kenaikan tarif sebelum ia diluluskan oleh Panel ini.

5. Malah sekiranya Perbadanan Aset Air Berhad dibenarkan mengambil alih semua aset air kerajaan negeri dan Akta Industri Air 2006 dapat dilaksanakan mulai 1 Januari 2011 seperti yang dirancang semua isu kenaikan tarif air dalam perjanjian konsesi dengan Syabas tidak lagi relevan dan tidak akan dilaksanakan.

6. Ini kerana kos pengurusan dan penyelenggaraan aset air akan dilakukan oleh PAAB dan boleh melalui proses subsidi kerajaan persekutuan sekaligus ia akan mengurangkan kos keseluruhan industri air terawat ini selain perjanjian konsesi baru yg membatalkan konsesi lama.

7. Mengenai kos 51.2 juta yg dicanang mengubahsuai pejabat. Nilai Fasa pertama yg diluluskan memang benar sekitar 25 juta dan ia telah meningkat kepada 60 juta untuk Fasa ke-2 sedangkan SYABAS hanya gunakan 51 juta. Perlu diketahui kakitangan SYABAS ketika ini melibatkan peningkatan dari 1500 orang kepada 3000 orang. Jurutera2 dan pekerja ini juga memerlukan ruang yg selesa untuk bekerja selain sistem operasi dan komputer. Kini pekerja-pekerja ini bekerja di sekitar Wisma Goshen, Jalan Pantai dan Menara TM.

8. Soal pendapatan anak Islam, CEO Syabas, TS Rozali turut dinyatakan dalam brosur seolah dari SYABAS sahaja ia menjadi kaya raya, bagi saya jika mereka berniaga dgn baik tidak mengapa kaya apatah lg anak Islam, malah gaji beliau bukan sah...aja dari syarikat SYABAS. Ia daripada syarikat induk iaitu Puncak Niaga Holding Sdn, Bhd yang turut mempunyai anak syarikat lain. Puncak Niaga Holding SB bukan calang-calang syarikat. Syarikat berkenaan bukan sahaja menjalankan perniagaannya di Malaysia malah Puncak Niaga juga turut bertapak di China, Veitnam, Cambodia, Loas dan beberapa negara ASEAN yang lain.

ISU PROJEK LANGAT 2

1. Dalam kes kedua, ia arahan penghentian kerja Projek Langat 2, dibawah KeTTHA dan Negeri. Butir seminar telah diadakan di Wisma IEM (Instituition of Engineers Malaysia) seperti butiran berikut. http://www.myiem.org.my/events/eventregistration.aspx?id=93

2.
Dari sudut teknkal, ia lebih menjurus kepada "Feasibility Study" (kajian awal) yg berbeza antara perunding yg dilantik dahulu dan kerajaan negeri iaitu samada krisis air pada 2014 atau 2019. Malah DYMM Sultan Selangor sendiri telah meminta projek ini sejak 2006 lagi memandangkan pertumbuhan anak negeri dan penghijrahan anak negeri luar selain air mempengaruhi 46% KDNK negeri. Sila rujuk Mingguan Malaysia 5/12/2010 (temuramah Sultan Selangor)

3. Ia merujuk pembangunan bersepadu water treatment (Rawatan Air) dan water reticulation (Penghantaran Air) dengan sumber air dari Pahang melibatkan 60km perpaipan dan 5 tadahan air (reservoirs). Technical Submission (Laporan Rekabentuk Teknikal) juga telah dihantar oleh perunding kepada kerajaan.

4. Malah, untuk projek Langat 2 mobilisation telah berjalan oleh kontraktor-kontraktor yg dilantik selain kesinambungan dari fasa pertama. Ia melibatkan rawatan dan bekalan air KL –Putrajaya-Selangor. Penangguhannya sudah pasti melibatkan kos.

5. Untuk penjelasan yang lebih teknikal dari pihak kementerian terutamanya dengan pihak kerajaan negeri sila rujuk KLIK

Pihak Kerajaan perlu lebih agresif menerangkan isu ini dan rakyat perlu bijak menilai maklumat (dalam hal ini brosur di atas). Sudah-sudahlah Pakatan Rakyat mempergunakan rakyat apatah lagi mahasiswa-mahasiswa yang sepatutnya menuntut ilmu melibatkan diri dengan aktiviti yang menyalahi undang-undang. Ketahuilah ramai mahasiswa yang dipergunakan ini akhirnya kecundang dalam akademik, extend atau sekadar lulus cukup makan. Contohnya? Tanyalah Anwar Ibahim sendiri.

1 comment:

 1. Salam Ziarah,

  Mohon link dari blog tuan ke:

  http://gerakantimur.blogspot.com

  UMNO S.A.T,... GT follooowwww...

  Salam Perjuangan dari Gerakan Timur!!!

  ReplyDelete